Mitt Nya Liv

Fall av fästingburna virus ökar krafitigt – nu kommer folkhälsomyndigheten med en uppmaning.

Av Anneli Gustavsson - 2018-04-21 18:06


 

Foto; Anneli Gustafsson.


Varje svensks största rädsla är nog att bli biten av en fästing, och inte heller lär rädslan bli mindre när det konstateras att TBE-fallen har ökat med åren. Men av just den anledningen skickar nu Folkhälsomyndigheten ut en uppmaning.

Sommaren närmar sig med stormsteg, och som vi alla vet är den svenska sommaren synonymt med insekter och allergier.

Något som de flesta svenskar är rädda för, är att bli fästingbitna, och faktum är att fästingar numer är verksamma under en betydligt längre tid. Detta skriver SVT.

Men det är inte bara det – antalet fall av det fästingburna viruset TBE ökade kraftigt under 2017, visar en rapport från Folkhälsomyndigheten som SVTberättar om.



Närmare 400 fall av TBE har redovisats, men anledningen till den dramatiska ökningen kan faktiskt vara mer simpel än vad många tror.

 – Eftersom medvetenheten har ökat är det fler som testar sig och i sin tur upptäcker man fler fall, säger Anders Tegnell, statsepidemolog på Folkhälsomyndigheten till SVT.

 

 

Att bli biten av en fästing som är infekterad av ett TBE-virus, kan få förödande konsekvenser – däribland hjärinflammation, vars följd kan vara problem med minnet och koncentrationen. Detta skriver SVT.

Mellersta och södra Sverige mest drabbat

I samband med att vårvärmen har smugit sig på och sommaren vilar runt hörnet, är fästingarnas högtid snart här. Även om de främst är verksamma i mellersta och södra Sverige, så har de även börjat ta sig upp norrut och rådet till alla svenskar är att vara vaksamma.

 – Man ska även bära täckande kläder för att skydda sig själv ordentligt och kolla så att man inte har några fästingar som sitter på kroppen och plocka bort dem så fort som möjligt, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu alla att vaccinera sig mot detta, och faktum är att flera sjukhus har haft besök av privatpersoner som har velat vaccinera sig.

 – Det har redan varit väldigt många här. Jag tycker att medvetenheten har ökat de senaste åren och det är väldigt bra att många vaccinerar sig för att hålla sig friska, säger sjuksköterskan Ylva Flodman till SVT.

 

 

TBE

 

  • Dos 1 – ta den första dosen minst en månad innan fästingsäsongen startar vilket brukar vara i slutet av april
  • Dos 2 – ta dos 2 en till tre månader efter dos 1.
  • Dos 3 – ta denna dos inför nästa sommarsäsong (ungefär i april).
  • Dos 4 – detta är en påfyllningsdos till ditt grundskydd som du nu har. Detta kan du ta var tredje till var femte år.

Kostnader

Det kostar ungefär 350 kronor per dos för vuxen och 300 kronor per dos för barn.

Priserna skiljer sig dock lite mellan olika vaccinationskliniker.

Läs mer om vaccinationer på vaccinationer.se.

 

 

 

Prislista för olika vaccinationerHÄR.

 

 

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards